h

Drainage om wateroverlast in Oost terug te dringen

23 december 2009

Drainage om wateroverlast in Oost terug te dringen

De gemeente Boxtel komt met concrete maatregelen om de jarenlange wateroverlast van de wijk Oost terug te dringen. Een vijver als opvangbekken aan de Hobbendonkseweg en de aanleg van grote drains naar de woonwijk moeten daarvoor zorgen. SP-fractievoorzitter Eric van den Broek is verheugd dat er eindelijk iets aan de wateroverlast gedaan wordt.

Masterplan vergt investering van 4,5 miljoen
Met het drainagesysteem moet het overtollige water afgevoerd gaan worden naar een opvangvijver aan de Hobbendonkseweg. De maatregelen zijn gebaseerd op een onderzoek van bureau Witteveen & Bos. In totaal gaat het om een bedrag van 4,5 miljoen euro dat in de komende jaren geïnvesteerd moet worden om Boxtel-Oost droger te krijgen. De grote drainageleiding komt onder of naast de doorgaande straten te liggen. Op plekken waar sprake is van veel overlast, worden aftakkingen aangelegd om extra water aan het gebied te onttrekken. In de omgeving van de Kleine Beemd worden aparte maatregelen genomen. Daar worden drains in de grond aangebracht die overtollig water afvoeren naar de sloot langs de Eindhovenseweg.

Lang gekoesterde wens van de SP gaat in vervulling
Zo'n 25 jaar geleden voerde de SP actie met een aantal bewoners op Oost tegen de toen al bestaande wateroverlast. Bewoners hadden last van water in de kruipruimten (hetgeen tot vochtproblemen in de woningen leidde) en ook de tuinen hadden wateroverlast. Toen zijn er voor individuele bewoners maatregelen getroffen, maar de grote wateroverlast voor de wijk bleef bestaan. De toenmalige colleges van B&W negeerden de problemen en de signalen van bewoners en weigerden de wateroverlast structureel aan te pakken.

SP-fractievoorzitter Eric van den Broek is verheugd dat er nu eindelijk iets gebeurt: 'Een van onze belangrijke punten van het beleidsprogramma is het oplossen van de wateroverlast in Oost. Ik ben er trots op dat het eerste college met een SP-wethouder in haar gelederen nu daadwerkelijk maatregelen gaat nemen, zodat bewoners daar geen overlast meer van hebben.'

Weblog Ger Wouters: Drainage in Oost.
Aanpak wateroverlast Oost.

U bent hier