h

SP waarschuwt voor risico’s schaliegasboringen

26 februari 2011

SP waarschuwt voor risico’s schaliegasboringen

De SP-fractie in Boxtel heeft dinsdag in de gemeenteraadsvergadering gewaarschuwd voor de mogelijk schadelijke gevolgen van de aanstaande schaliegasboringen in Boxtel. Het Amerikaanse bedrijf Quadrilla start deze zomer in Boxtel nabij bedrijventerrein De Vorst met proefboringen naar schaliegas. Boringen naar schaliegas zijn vooral in Amerika zeer schadelijk geweest voor het milieu. Reden voor de SP om te pleiten voor het uitvoeren van een milieu-effectrapportage (MER). De motie, die de SP samen met alle andere oppositiepartijen indiende, kreeg alleen de steun van de oppositie.

De winning van ‘onconventioneel aardgas’ is wereldwijd in opmars. Dit gas zit diep in de aarde in (k)leisteen- en steenkoollagen. Het is alleen winbaar door onder hoge druk een mengsel van chemicaliën, water en zand te injecteren; een risicovolle operatie met de nodige risico’s voor het milieu in zijn algemeenheid en het grondwater in het bijzonder.

In de Verenigde Staten, waar reeds op grotere schaal onconventioneel aardgas gewonnen wordt, neemt de publieke weerstand toe. De gebruikte chemicaliën vervuilen het grondwater. Boorputten veranderen het gebied in een maanlandschap. Boortorens schieten er als paddenstoelen uit de grond. In verschillende staten is het boren naar schaliegas daarom ook al verboden.
Het bedrijf Quadrilla heeft in Boxtel een zogeheten opsporingsvergunning gekregen om te gaan boren in diep gelegen gesteenten naar onder meer schaliegas. Bij het boren naar schaliegas worden de zeer giftige chemicalien benzeen en xyleen gebruikt. Bij calamiteiten kunnen deze giftige stoffen in het grondwater terecht komen. Onze fractie en de fracties van D66 en CDA stelden het college al eerder vragen over de boringen, waarbij wethouder Van de Wiel aangaf dat hij weliswaar op de hoogte was van de risico’s bij de proefboringen, maar dat dit op dit moment geen reden was om een Milieu Effect Rapportage uit te voeren.

Dit waren immers maar proefboringen, de milieu-effecten zijn volgens de wethouder voldoende geborgd en de landelijke overheid is het bevoegd gezag. Het is echter het grondgebied van Boxtel waar de risico’s worden gelopen en het is de volksgezondheid van Boxtelaren die dan in het geding is. Boxtel moet wat de SP betreft er nog alles aan doen om mogelijke schadelijke effecten op tafel te krijgen. De motie die de SP daarvoor indiende kreeg alleen de steun van de oppositiepartijen.

Dit tot teleurstelling van fractievoorzitter Eric van den Broek: ‘Allereerst zou Boxtel bij de provincie moeten aandringen op het uitvoeren van een MER en wat ons betreft zou Boxtel ook zelf alles in het werk moeten stellen om alle mogelijke risico’s vooraf in kaart te brengen. Dan weten we beter waar we aan beginnen. Helaas kregen we alleen de steun van de oppositiepartijen. Partijen als Combinatie 95 en PvdA/Groenlinks zeggen altijd wel dat ze een groen gezicht hebben, maar als het puntje bij paaltje komt trekken ze snel hun keutel weer in. Wij zullen de boringen echter kritisch blijven volgen en zo nodig mensen mobiliseren als het milieu en de volksgezondheid in het geding komen.’

SP wil onderzoek naar milieu-effecten van boringen schaliegas.

U bent hier