h

SP blij met asbestinventarisatie

2 april 2011

SP blij met asbestinventarisatie

Naar aanleiding van vragen van de Boxtelse SP-fractie heeft het College van B&W toegezegd om een gemeentelijke asbestinventarisatie te zullen organiseren. Onlangs herhaalde de SP in vragen aan het College van B&W haar eerdere oproepen om in Boxtel alle openbaar toegankelijke gebouwen en de huurwoningen te onderwerpen aan een asbestinventarisatie. De SP verwees daarbij naar eerdere acties van de partij, een recente publicatie van een Boxtelse milieu-ambtenaar en de schadelijke gevolgen die asbest voor de volksgezondheid kan hebben. Het Boxtelse College onderschrijft nu in de beantwoording van de vragen de zorg van de SP en is bereid om het initiatief te nemen tot het uitvoeren van een gemeentelijke asbestinventarisatie.

Het College zegt toe met een voorstel te zullen komen voor een asbestinventarisatie in alle gebouwen die bij de gemeente in beheer zijn. Voorts zegt het College toe de beheerders van alle openbaar toegankelijke gebouwen en de beheerders van scholen te zullen aansporen om een inventarisatie uit te voeren. Om dat te bevorderen stelt de gemeente (bouw)gegevens van de betreffende gebouwen en expertise (advies) ter beschikking.

Voor wat betreft het inventariseren van asbest bij huurwoningen gaat de gemeente ervan uit dat de problematiek en de aanpak van asbest bij woonstichting St. Joseph en de particuliere verhuurders in Boxtel genoegzaam bekend zijn.

SP-fractievoorzitter Eric van den Broek is blij met de erkenning van het gevaar van asbest en de voorstellen vanuit het College: ‘Blootstelling aan asbestdeeltjes kan vaak ongemerkt op de loer liggen en met het uitvoeren van een asbestinventarisatie kunnen we de risico’s danig inperken. Daarbij worden eventueel toekomstige risico’s met zo’n inventarisatie in beeld gebracht.’

Met betrekking tot de huurwoningen is de SP het met het College eens dat verwacht zou mogen worden dat verhuurders weten in welke woningen asbest verwerkt is en dat men zorgvuldig omgaat met het in de woning verwerkte asbesthoudende materiaal. Voor de zekerheid heeft de SP ambtelijk nog wel een aantal vragen daarover gesteld. ‘Natuurlijk zou je van verhuurders mogen verwachten dat men zorgvuldig met asbest omspringt. Vorig jaar zijn echter verschillende woningen in de Spinster en Beukums door een particuliere verhuurder opgeknapt en wij weten dat daar ook asbest in bijvoorbeeld de dakkapellen was verwerkt. Wij hebben zekerheidshalve dus nog wel bij de gemeente navraag gedaan of de opknapwerkzaamheden op een goede manier hebben plaatsgevonden. Daarnaast is het ook goed als verhuurders hun huurders zouden informeren over de aanwezigheid van asbest in hun huizen. Dan weten huurders daar in ieder geval van als ze zelf iets willen verbouwen aan hun woning’, aldus Eric van den Broek.

Vragen aan College van B&W over asbestinventarisatie.
Antwoord van College van B&W betreft asbestinventarisatie.

SP wil gemeentelijke asbestinventarisatie.

U bent hier