h

Geluidswal A2 roept vragen en irritaties op

28 mei 2011

Geluidswal A2 roept vragen en irritaties op

Deze en vorige week werd in de commissie Ruimtelijke Zaken uitgebreid stilgestaan bij het plan van Rijkswaterstaat en de gemeente Boxtel, om langs de A2 een geluidswal te realiseren. Die geluidswal is nodig, omdat de A2 verbreed zal gaan worden van tweebaans naar drie banen. De SP had vooral oog voor de belangen van de bewoners aan de rand van Oost. Het woongenot en de gezondheid van bewoners dreigt bij de plannen in het geding te raken. De SP herinnerde met name coalitiepartij Balans aan de belofte om de leefbaarheid van Oost niet in het geding te brengen. Één van de punten waarvoor de SP altijd de barricade op is gegaan.

De kritiek op de plannen was niet mals, met name vanuit de oppositiepartijen. Alle partijen vroegen zich af of het college wel stevig genoeg heeft onderhandeld. Boxtel moet immers mee gaan betalen in het onderhoud van de geluidswal en het is nog lang niet duidelijk of de Boxtelse inspraakreacties worden gehonoreerd. ‘Is er wel genoeg met het mes tussen de tanden onderhandeld’, verwoordde raadslid Eric van den Broek het gevoel van veel commissieleden.

Verantwoordelijk wethouder Van der Zanden stelde dat de onderhandelingspositie niet sterk is, omdat de geluidswal vanuit een hogere overheid, zoals Rijkswaterstaat is, wordt opgelegd. Hij gaf aan de overtuiging te hebben het maximale eruit te hebben gehaald.

Leugens Balans
Daar was niet iedereen het over eens. Naast de opmerkingen over het woongenot, de gezondheid van bewoners en de (onderhouds)kosten, maakte de SP een punt van het opknappen van de omgeving. Eric van den Broek wees de fractie van Balans fijntjes nog eens op de laatste verkiezingscampagne, waarin die partij er niet voor schuwde om nog een dag voor de verkiezingen een leugenachtig pamfletje over de toenmalige coalitiepartijen Combinatie 95, PvdA/GL, CDA en SP in de buitenste rand van Oost te verspreiden: ‘Toen stelde Balans dat de coalitiepartijen, waaronder uw huidige coalitiepartners PvdA/Groenlinks en Combinatie95, de achtertuinen van Oost ter hoogte van de Lierenbout en de Vorsenpoel, wilde doorkruisen met een weg. Ongehoord en pertinent onjuist. Ik roep u daarom ook op met deze plannen de leefbaarheid in Oost dus echt niet in het geding te brengen.’

Balans-commissielid Jan Vervoorn toonde zich uitermate zwak en liet de beantwoording van deze vraag over aan het College. De SP overweegt nu moties in te dienen die er voor moeten zorgen de leefbaarheid in Oost door de komst van de geluidswal niet in het geding te brengen.

Balans verspreidt leugens over westelijke parallelweg langs de A2.

U bent hier