h

Oproep WMO-cliënten: niet bezuinigen op WMO en de PGB’s

22 juni 2011

Oproep WMO-cliënten: niet bezuinigen op WMO en de PGB’s

In een indrukwekkende inspraakreactie hebben WMO-cliënten de Boxtelse politiek afgelopen maandag opgeroepen niet te bezuinigen op het voorzieningenniveau van de WMO. De WMO regelt onder meer vervoersvoorzieningen, woningaanpassingen en huishoudelijk, voor mensen met een handicap. Woordvoerster Ineke Platel riep de politici op om deze kwetsbare groep niet in de kou te laten staan.

Ineke Platel zette, zich op de publieke tribune gesteund door een groot aantal cliënten, kritische kanttekeningen bij de landelijke bezuinigingen op de WMO en sprak met name ook haar zorg uit over het plan van het Kabinet Rutte om de PGB’s (Persoon Gebonden Budget) af te schaffen. Door deze PGB’s hebben cliënten op dit moment de mogelijkheid een deel van de zorg die men nodig heeft, zelf in te kunnen kopen.

‘Veel van uw burgers met een PGB, zijn geschokt, woedend, teleurgesteld en bezorgd. En we hopen van harte dat u dat met ons bent. Eerst wordt ons alle kans geboden de regie over ons eigen leven te hebben met een PGB. En nu dat past als een op maat gesneden pak, moeten we van het kabinet Rutte uit de kleren en in een keurslijf dat veel te nauw is en overal pijn doet. Wanhopig zien we in gedachten onze zorgvuldig opgebouwde levens; ons werk; onze studies; onze maatschappelijke taken; onze ingezette kwaliteiten met de grond gelijk gemaakt. Wat een schril contrast tot het motto ’iedereen doet mee’. En wat een tegenstelling tot het compensatiebeginsel zoals u dat kent uit de huidige WMO’, aldus Ineke Platel.

De SP onderschreef de bezorgdheid van cliënten volledig en riep de gemeente op ‘alles-op-alles’ te zetten om de WMO in Boxtel overeind te houden. Fractievoorzitter Eric van den Broek had hier wel zorgen bij: ‘De meeste politieke partijen tenderen nu al naar scenario 2, waar al enkele grote bezuinigingen in zitten. Dat gaat grote gevolgen voor de persoonlijke levenssfeer van cliënten hebben. Wij leggen ons daar niet bij voorbaat bij neer en benaderen deze discussie vooral vanuit de optiek hoe wij het WMO-beleid in Boxtel in stand kunnen houden. Wij zullen andere politieke partijen dan ook houden aan hun verkiezingsbeloften, bij de politieke keuzes die binnenkort gemaakt moeten worden.’

Veel partijen gaven dinsdag al aan goed te kunnen leven met een aantal van de aangekondigde bezuinigingen.

Inspreekreactie Ineke Platel.

Voorzieningen WMO moeten op peil worden gehouden.

U bent hier