h

Boxtelse SP-fractie gaat voor behoud PGB

9 september 2011

Boxtelse SP-fractie gaat voor behoud PGB

Afgelopen raadsvergadering discussieerde de gemeenteraad over een voorstel om in Boxtel onderzoek te doen naar de mogelijkheden om het Persoon Gebonden Budget (PGB) in stand te houden, op het moment dat de landelijk aangekondigde bezuinigingen doorgaan. Het voorstel kreeg alleen de steun van de SP, D66 en Boxtels Belang.

Veel mensen die van thuishulp afhankelijk zijn en gebruik maken van een PGB, maken zich zorgen over de bezuinigingsplannen van het Kabinet. In de Kabinetsplannen wordt namelijk een streep gehaald door de PGB’s. Dit terwijl de PGB een voorziening is, waarbij mensen vrijheid hebben om hun zorgvraag zelf in te richten. Alternatieven zijn er voor deze mensen niet, omdat de collectieve hulp tekort schiet.

De SP zette deze discussie in juni al op de politieke agenda in Boxtel, toen de commissie maatschappelijke zaken discussieerde over de toekomst van de WMO. Afgelopen dinsdag herstartte D66 de discussie met een motie, die helaas door de meeste partijen in de Raad werd verworpen.

Fractievoorzitter Eric van den Broek is teleurgesteld in het College van B&W, dat aangaf geen behoefte aan de motie te hebben: ‘Het Kabinet ligt op ramkoers, maar het Boxtelse College en de coalitiepartijen ook. Er lijkt geen enkel initiatief te komen om de landelijke bezuinigingen in Boxtel ook maar een millimeter te compenseren. Dit voorstel om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de PGB’s te behouden, stuitte al op weerstand bij het College en de coalitiepartijen. Dat voorspelt niet veel goeds. Zeker niet, omdat wethouder Van Aert er alles aan lijkt te doen om maximale armslag te behouden voor het doorvoeren van versoberingen. Combinatie95 en PvdA/Groenlinks presenteren zich naar buiten graag als partijen met een sociaal hart, maar ze liggen aan de ketting bij het opportunisme van hun coalitiepartner Balans.’

Boxtelse brandbrief naar staatsecretaris over bezuinigingen op het PGB.

U bent hier