h

Motie schaliegasvrije gemeente leidt tot verdeelde coalitie

29 februari 2012

Motie schaliegasvrije gemeente leidt tot verdeelde coalitie

De SP diende gisteren aan het begin van de raadsvergadering een motie in, om de raad te bewegen om Boxtel uit te roepen tot schaliegasvrije gemeente. Nog zonder de motie gelezen te hebben en zonder een toelichting van de SP af te wachten, vroeg coalitiepartij Balans daarop schorsing van de vergadering, om zich vervolgens met de andere coalitiepartijen in de achterkamertjes van het gemeentehuis te beraden over de vraag of de motie in behandeling moest worden genomen. Na het achterkamertjesoverleg van de coalitie stemden coalitiepartijen PvdA/Groenlinks en Combinatie95 in met behandeling en was Balans tegen.

De gang van zaken legde de zieke verhoudingen binnen de coalitie nog eens pijnlijk bloot. ‘Balans heeft kennelijk geen enkel vertrouwen in het eigen beoordelingsvermogen van de coalitiepartners en heeft al helemaal lak aan de andere partijen in de gemeenteraad. Werkelijk een belachelijke gang van zaken, dit heb ik in mijn veertien jarig raadslidmaatschap nog nooit meegemaakt’, foetert SP-fractievoorzitter Eric van den Broek in een reactie.

In de motie vraagt de SP aan andere partijen zich uit te spreken over Boxtel als schaliegasvrije gemeente. De SP roept de gemeenteraad op om een politieke uitspraak te doen, omdat het boren naar schaliegas indruist tegen het economische en cultuurhistorische beleid van de gemeente. Daarnaast staat de keuze voor het boren naar schaliegas haaks op het streven naar duurzame energiebronnen, zoals dat al jaren in het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid is vastgelegd. ‘De gemeenteraad zou schaliegasboringen dus niet moeten willen, maar als het aan Balans had gelegen hadden we zo’n discussie in de gemeenteraad nog niet eens kunnen voeren’, aldus Eric van den Broek na afloop van de vergadering.

De discussie over een schaliegasvrij Boxtel komt nu aankomende maandag in de gemeenteraad aan de orde. Die vergadering begint om 19.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis.

Motie Boxtel Schaliegasvrije gemeente.

College wil Boxtel niet uitroepen tot schaliegasvrije gemeente.

U bent hier