h

Raad unaniem voor schaliegasvrij Boxtel na initiatief SP

6 maart 2012

Raad unaniem voor schaliegasvrij Boxtel na initiatief SP

De gemeenteraad van Boxtel heeft zich gisteren unaniem uitgesproken tegen boringen naar schaliegas. Op initiatief van de SP werd uiteindelijk door alle partijen een motie ondertekend, waarin de raad Boxtel schaliegasvrij verklaart en waarin de raad de beslissingsbevoegdheid krijgt om te oordelen over de procedure van een eventuele nieuwe vergunningaanvraag voor schaliegasboringen. De vele actievoerders op de tribune beloonden de gemeenteraad na afloop met een daverend applaus.

Vorige week diende de SP al een motie vreemd aan de orde van de dag in, om een politieke uitspraak van de raad af te dwingen tegen de schaliegasboringen. Toen leidde dat nog tot veel commotie, omdat coalitiepartij Balans de motie van de SP onder geen beding wilde bespreken. De meerderheid van de raad stemde echter toch voor behandeling, waardoor de motie gisteren op de agenda stond.

Fractievoorzitter Eric van den Broek initieerde eind vorige week overleg met de coalitiepartijen, om te bekijken of er toch een meerderheid voor een schaliegasvrijverklaring te vinden was. Met succes, want met enige aanvulling op de oorspronkelijke motie van de SP werd een gezamenlijke motie van de SP met coalitiepartijen op papier gezet. Vlak voor en in de raadsvergadering schaarden gisteren ook de overige partijen in de gemeenteraad zich achter het initiatief van de SP.

Naar duurzame energiebronnen
Fractievoorzitter Eric van den Broek sprak van een zeer belangrijk politiek besluit en was zeer in zijn nopjes over de schaliegasvrijverklaring: ‘Deze uitspraak van de gemeenteraad doet recht aan de mening van het overgrote deel van de Boxtelaren. Complimenten aan de actiegroepen en actievoerders, die de afgelopen maanden zoveel mensen hebben geïnformeerd en gemobiliseerd. Schaliegas is een sta in de weg in de gang naar duurzame energiebronnen zoals zonne- wind- en biomassaenergie, daar kunnen we ons nu gelukkig weer vooral op gaan richten.’

Eric van den Broek sprak in de gemeenteraad van een ‘unieke’ uitkomst van het debat, omdat de motie uiteindelijk door alle partijen is ondertekend. ‘We hebben de grootst mogelijke coalitie voor een schaliegasvrij Boxtel kunnen formeren, namelijk met alle partijen uit de gemeenteraad’, aldus Van den Broek in zijn afsluitende betoog.

Motie schaliegasvrij Boxtel.

Motie schaliegasvrije gemeente leidt tot verdeelde coalitie.
Website Brabants Dagblad: Raad: ’geen schaliegasboringen in Boxtel’.
Website Brabants Centrum: Raad unaniem: schaliegasvrij.
Website MooiBoxtel.nl: Unanieme gemeenteraad roept Boxtel uit tot schaliegasvrije gemeente.

U bent hier