h

SP: gemeente in de fout met eigen bijdragen trapliften

13 maart 2012

SP: gemeente in de fout met eigen bijdragen trapliften

Het college van B&W heeft plotsklaps de eigen bijdrageregeling voor trapliften ingetrokken. Via het SP Meldpunt Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) is die informatie verkregen van Wmo-cliënten die bezwaar hadden aangetekend. SP-fractievoorzitter Eric van den Broek is verheugd dat deze eigen bijdrage van de baan is, maar heeft nog veel vragen aan het gemeentebestuur.

College heeft het beleid gewijzigd bij trapliften
Als gevolg van de nieuwe Wmo-verordening, die is ingegaan per 1 januari 2012, moeten Wmo-cliënten een eigen bijdrage gaan betalen voor roerende woonvoorzieningen zoals trapliften, losse toilet- en douchestoelen, en losse bad- en tilliften, maar ook voor scootmobielen. De SP was de enige partij die tegen deze verordening gestemd heeft, omdat er voorzieningen geschrapt werden en eigen bedragen ingevoerd werden. Een aantal mensen met een traplift heeft bezwaar aangetekend tegen de eigen bijdrage omdat in hun bruikleenovereenkomst met de gemeente, die juridisch bindend is, staat dat een eigen bijdrage niet aan de orde is. Kennelijk is de gemeente daar nu ook achter gekomen, want eind februari, terwijl de bezwaarschriften nog niet officieel behandeld zijn, meldt het college van B&W dat ze recentelijk het beleid gewijzigd hebben en dat er géén eigen bijdrage betaald hoeft te worden voor trapliften welke vóór 1 januari 2012 door de gemeente zijn aangekocht en vervolgens in bruikleen of eigendom zijn verstrekt aan Wmo-cliënten. In dezelfde brief wordt vervolgens door het college aangekondigd dat betrokkenen wél een eigen bijdrage moeten gaan betalen voor toekomstige onderhouds- en reparatiekosten. Hier gaat het college wederom in de fout. Immers: in de bruikleenovereenkomst staat ook de volgende bepaling: ‘Alle kosten voortkomende uit het gebruik of onderhoud van het geleende goed, komen ten laste van de uitlener.’

De gemeente ook in de fout bij scootmobielen?
Via het meldpunt Wmo heeft de SP een voorbeeld binnengekregen van een bruikleenovereenkomst van een scootmobiel. In een begeleidende brief staat dat de huurkosten van de scootmobiel voor rekening van de gemeente zijn. In de bruikleenovereenkomst staat vervolgens dat de reparatie- en onderhoudskosten voor rekening zijn van Welzorg, de organisatie die de scootmobielen uitleent. Dus ook hier is de gemeente kennelijk de fout ingegaan en wordt onterecht een eigen bijdrage gevraagd.

Juridisch broddelwerk?
SP-fractievoorzitter Eric van den Broek is verheugd dat de eigen bijdragen voor de aanschafkosten van trapliften van de baan is. Hij heeft grote twijfels over de juridische onderbouwing van de verordening: ‘Het lijkt wel of het college juridisch broddelwerk afgeleverd heeft. Ik heb het college inmiddels twintig vragen gesteld over de Wmo-kwestie. Volgens mij is het de bevoegdheid van de gemeenteraad om het beleid te wijzigen en niet van het college. Verder wil de SP-fractie weten of de eigen bijdrageregeling voor andere woonvoorzieningen en scootmobielen welke vóór 1 januari 2012 verstrekt zijn, ook door het college ingetrokken worden en of de eigen bijdragen alleen voor nieuwe Wmo-cliënten gaan gelden.’ De brief met vragen aan het college is ook ter kennisname aan de Wmo-Adviesraad gestuurd.

Ook bezwaarprocedure rammelt
Wmo-gebruikers hebben begin januari een beschikking van de gemeente ontvangen waartegen ze bezwaar konden maken. Inmiddels is die bezwaartermijn verstreken. In deze beschikking stond echter niet de hoogte van de eigen bijdrage omdat die nog niet bekend was. De definitieve hoogte van de eigen bijdragen wordt pas bekend als mensen een rekening van het Centraal Administratiekantoor (CAK) krijgen, dat is pas in juni. Maar daartegen is geen bezwaar mogelijk. Dus mensen kunnen geen bezwaar aantekenen tegen de hoogte van hun opgelegde eigen bijdrage. Dit is voor de SP onaanvaardbaar en we vragen het college om bezwaar maken wel mogelijk te maken.

SP stelt kritische vragen over nieuwe verordening WMO.

U bent hier