h

Rapport adviesorganen alsnog openbaar

9 november 2012

Rapport adviesorganen alsnog openbaar

Onder politieke druk van de Boxtelse SP-fractie, publicaties in de media en diverse fracties in de gemeente raad, heeft het college er nu toch voor gekozen om het rapport over het functioneren van de adviesorganen openbaar te maken. De SP-fractie eiste in de begrotingsbehandeling van afgelopen week openbaarheid en dreigde de inhoud van het rapport ondanks geheimhouding, bespreekbaar te maken. Het college heeft kennelijk ingezien dat er geen wettelijke gronden waren om het rapport geheim te houden. Daarnaast steeg de afgelopen dagen de politieke druk en is deze kwestie weer een voorbeeld van de gebrekkige burgerparticipatie vanuit het college.

De SP-fractie is blij dat het rapport nu openbaar is gemaakt. ' Het is niet goed voor het vertrouwen van de burger in het bestuur als de gemeenteraad niet in staat wordt gesteld om in volledige openheid te functioneren. Bovendien worden in het rapport belangrijke uitspraken gedaan over bijvoorbeeld duurzaamheid en het gebrek aan draagvlak voor duurzaamheidsbeleid bij ambtenaren en college. Die opmerkingen werden in het bespreekstuk van het college (bestuurlijke notitie die volgende week woensdag in de commissie bestuurlijke zaken wordt besproken, red.), helemaal niet genoemd in de conclusies en aanbevelingen, terwijl dat dit soort opmerkingen toch heel wezenlijk zijn. Gelukkig kan de discussie over het rapport nu helemaal in de openbaarheid plaatsvinden en worden voor het college gevoelige zaken niet onder de pet gehouden', zegt fractievoorzitter Eric van den Broek over het besluit van B&W.

De discussie over het rapport vindt volgende week woensdag plaats in de commissie bestuurlijke zaken. De vergadering begint om 19.30 uur en zal plaatsvinden in de raadszaal van het gemeentehuis.

Geheimhouding rapport adviesorganen: ‘ongekende minachting raad en burgers’.
Website Gemeente Boxtel: Agenda Bestuurlijke Zaken 14 november 2012.

U bent hier