h

SP deelt rapporten uit op Wmo-cliëntendag

12 november 2012

SP deelt rapporten uit op Wmo-cliëntendag

De SP heeft aan het einde van de Wmo-cliëntendag in De Rots de deelnemers het SP-rapport ‘Uitvoering van de Wmo-verordening onder de maat’ uitgedeeld. Dit werd door de Wmo-gebruikers zeer op prijs gesteld.

Somber toekomstbeeld
Jan Horbach, voorzitter van de Wmo Adviesraad, en Arnold van den Broek, beleidsmedewerker van de gemeente, zeiden grote zorgen te hebben over de grote landelijke bezuinigingen (4 miljard) in het regeerakkoord op het gebied van de Wmo, AWBZ, Jeugdzorg en gehandicaptenbeleid (bijvoorbeeld WSW, Wajong en begeleiding gehandicapten). Dit soort zaken worden overgeheveld naar de gemeenten, maar die krijgen daar veel te weinig geld voor. Het is nog onduidelijk wat dat precies voor kwetsbare groepen gaat betekenen. Wel is bijvoorbeeld duidelijk dat de huishoudelijke hulp per 1 januari 2015 voor een groot deel gaat verdwijnen en alleen nog in stand gehouden wordt voor de meest kwetsbaren.

Veel klachten over eigen bijdragen en communicatie
Uit de discussie met de 150 aanwezigen bleek dat er veel klachten zijn over de eigen bijdragregeling en de communicatie van gemeente en CAK (Centraal Administratiekantoor), dat de eigen bijdragen int. Onduidelijke brieven, ingewikkelde berekeningen, rekeningen van het CAK die veel te laat bij mensen in de bus vallen, waardoor ze meerdere periodes moeten afrekenen: het zijn ongeveer dezelfde klachten die ook in het SP-rapport vermeld worden. De gemeente gaat bekijken hoe dit verbeterd kan worden. Tevredenheid is er wel over de serviceverlening van Loket Wegwijs: 85% is tevreden, 15% ontevreden.

Positieve reacties
SP’ers Bert van Wordragen en Willem van Meurs deelden na afloop het SP-rapport uit aan de deelnemers. Dat werd zeer op prijs gesteld. Enkele mensen deden een beroep op de SP’ers om voor hun belangen op te blijven komen. Willem van Meurs: ‘We hebben dat uiteraard toegezegd en beloofd dat we de gemeenteraad gaan vragen om extra geld in de Wmo te steken, zodat de komende verslechteringen enigszins verzacht kunnen worden.’ Er volgen nog twee Wmo-cliëntdagen, één in De Walnoot en één in het Hof van Liempde. Ook daar zal het SP-rapport uitgedeeld worden.

Wethouder gaat serieus aan de slag met Wmo-rapport SP.

U bent hier