h

Wethouder gaat serieus aan de slag met Wmo-rapport SP

6 november 2012

Wethouder gaat serieus aan de slag met Wmo-rapport SP

SP-fractievoorzitter Eric van den Broek overhandigde maandag het rapport ‘Uitvoering Wmo-verordening onder de maat’ van de SP aan wethouder Tossy de Man. De wethouder prees het initiatief van de SP en zegde toe serieus werk te maken van een aantal aanbevelingen die in het rapport gedaan worden.

Uitvoering Wmo-verordening onder de maat
Het Wmo-rapport van de SP is gemaakt op grond van klachten en opmerkingen van Wmo-cliënten op het SP Meldpunt Wmo over de nieuwe Wmo-verordening die per 1 januari 2012 van kracht is geworden. De nieuwe regels hebben voor veel verwarring en onrust onder cliënten geleid. De klachten gingen vooral over de invoering van een nieuwe eigen bijdragen-regeling voor hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld trapliften en scootmobielen. Die regeling is ingewikkeld en onduidelijk. Met name zijn er klachten over de gebrekkige voorlichting en communicatie van gemeente en CAK. Ook is de nieuwe verordening niet goed voorbereid, waardoor zaken later weer teruggedraaid moesten worden.

Wethouder betrekt SP-rapport bij evaluatie van de Wmo-verordening
Wethouder de Man zegde toe het rapport van de SP te betrekken bij de evaluatie van de Wmo-verordening. Zij stelde dat klachten gezien moeten worden als mogelijkheden om (de uitvoering van) het beleid te verbeteren. Met name op het gebied van voorlichting en communicatie ziet zij de noodzaak in om hierin verbeteringen aan te brengen. Bij de komende Wmo-cliëntdagen kunnen Wmo-gebruikers al hun zegje doen over hoe zij de nieuwe regels ervaren hebben. In het volgende jaar zal er een grote evaluatie van de nieuwe verordening komen, met onder andere een klanttevredenheidsonderzoek onder alle 1800 Wmo-cliënten. SP-fractievoorzitter Eric van den Broek sprak de wens uit dat de gemeenteraad in de komende jaren ook eigen gemeentelijke financiën beschikbaar stelt om de negatieve gevolgen van de landelijke bezuinigingen op kwetsbare groepen enigszins te verzachten.

WMO Rapport ‘Uitvoering Wmo-verordening onder de maat’.

SP-rapport: uitvoering Wmo-verordening onder de maat.

U bent hier