h

SP-rapport: uitvoering Wmo-verordening onder de maat

3 november 2012

SP-rapport: uitvoering Wmo-verordening onder de maat

De SP heeft een rapport uitgebracht op grond van klachten die mensen gemeld hebben bij het Meldpunt Wmo. In het rapport wordt geconcludeerd dat de voorbereiding en uitvoering van de nieuwe verordening onder de maat zijn, hetgeen geleid heeft tot veel onrust en onbegrip onder Wmo-cliënten.

Meldpunt
In februari is de SP gestart met een Meldpunt op de website waar Wmo-gebruikers hun klachten en opmerkingen konden melden over de nieuwe Wmo-verordening die per 1 januari 2012 van kracht werd. In totaal zijn zo’n veertig meldingen binnengekomen. De meeste klachten gingen over de eigen bijdrageregelingen voor hulpmiddelen.

Eigen bijdrageregeling onduidelijk
De eigen bijdrageregeling voor hulpmiddelen (bijvoorbeeld trapliften en scootmobielen) wordt door Wmo-cliënten als ingewikkeld, onduidelijk en onrechtvaardig ervaren. De gemeente kon de mensen niet vertellen wat hun eigen bijdrage was en het Centraal administratiekantoor (CAK) hanteerde het begrip ‘maximale periodebijdrage’ dat tot veel verwarring heeft geleid. De feitelijke eigen bijdrage die mensen moesten betalen werd pas bekend toen het CAK rekeningen ging sturen. Dit gebeurde ook nog eens veel te laat (soms pas in oktober), zodat mensen ineens honderden euro’s voor vier of vijf periodes moesten betalen. Veel Wmo-gebruikers ervaren de eigen bijdrage als een boete op hun handicap en vinden dat onrechtvaardig.

Gebrekkige voorbereiding
De gemeente gaf in de brief van de nieuwe eigen bijdragen aan dat cliënten daar bezwaar tegen konden maken. Later gaf de gemeente toe een fout te hebben gemaakt omdat tegen een beleidswijziging, zijnde een algemeen bindend voorschrift, formeel geen bezwaar kan worden ingediend. De mensen werd dus een fopspeen voorgehouden. Ook het tot tweemaal toe intrekken van de eigen bijdrageregeling voor oude trapliften (van vóór 1 januari 2012) getuigt van een slechte voorbereiding. Dat bijvoorbeeld de restwaarde van deze trapliften moeilijk vast te stellen was, had met een betere voorbereiding vooraf vastgesteld moeten worden.

Voorlichting en communicatie onder de maat
De gemeente gaf zelf toe dat de communicatie met betrekking tot de eigen bijdragen voor trapliften niet goed is geweest. Ook in de communicatie met cliënten die te maken kregen met een forse verlaging van 10% van het PGB-uurtarief is de gemeente tekortgeschoten. Zonder vooraf te overleggen met betrokkenen werd de maatregel per brief meegedeeld zonder daarbij enige motivatie te geven. Verder zijn cliënten die hun PGB voor familie voor huishoudelijke hulp kwijtraakten, door de gemeente niet geïnformeerd over een uitzonderingsmogelijkheid waardoor zij hun PGB zouden kunnen behouden. Ook is er geen deugdelijk heronderzoek geweest met betrokkenen om te bekijken of zij voor deze uitzonderingsmogelijkheid in aanmerking kwamen. Omdat mensen niet op de hoogte waren van deze uitzonderingsmogelijkheid, hebben zij geen bezwaar tegen de maatregel gemaakt.

Aanbevelingen
Het rapport eindigt met 7 aanbevelingen. De belangrijkste zijn: er moet een klanttevredenheidsonderzoek onder alle Wmo-cliënten komen en er moet een plan van aanpak komen om de communicatie en voorlichting te verbeteren.

Overhandiging wethouder en Wmo-Adviesraad
Het rapport wordt op 5 november overhandigd aan wethouder de Man en op 7 november aan de Wmo-Adviesraad.

‘Gemeente moet meer geld in de Wmo steken’SP-fractievoorzitter Eric van den Broek: ‘De Wmo krijgt met nog meer landelijke bezuinigingen te maken. De gemeenteraad, behalve de SP, heeft in het verleden gezegd dat de gemeente geen extra geld in de Wmo mag steken. Dat uitgangspunt moet van tafel, zodat de gemeente de snoeiharde landelijke bezuinigingen een beetje kan verzachten waardoor kwetsbare groepen enigszins ontzien worden. Daarover zullen we in de begrotingsbehandeling een motie indienen.’

Meldpunt klachten WMO
Moties & amendementen SP bij begrotingbehandeling.
SP laakt communicatie WMO.
College van B&W moet opnieuw eigen bijdrageregeling Wmo intrekken.

U bent hier