h

SP en ROOD starten actie ‘Handen af van de Braken’

18 november 2012

SP en ROOD starten actie ‘Handen af van de Braken’

De SP komt in actie tegen het voornemen van het college van B&W om sporthal de Braken te verkopen aan een commerciële partij die er bijvoorbeeld een wellness-centrum van mag maken. Verenigingen die gebruik maken van de Braken zijn woedend en vrezen voor hun voortbestaan. De SP start een handtekeningenactie en wordt daarbij geassisteerd door ROOD, de SP-jongeren.

Geen overleg met verenigingen
Het college heeft vooraf geen overleg gehad met belanghebbende verenigingen en sportgroepen over de plannen. Zij moesten die uit de krant vernemen. Dat heeft veel onrust en boosheid veroorzaakt. Wekelijks maken zo’n 2000 sporters gebruik van de sporthal. Volgens B&W moeten zij maar gebruik maken van de overige twee sporthallen/zalen: de Dommel en Pius X in Liempde. Gemeentelijk onderzoek zou uitgewezen hebben dat Boxtel aan deze twee sporthallen/zalen genoeg heeft. De sportverengingen spreken dit met klem tegen en zeggen dat het onderzoek met een aantal zaken geen rekening gehouden heeft.

Doodsteek voor aantal verengingen?
De volgende verenigingen maken gebruik van de Braken: die Braecke (tennis), JRC (basketbal), Mep (zaalhockey), BBO, Zaalvoetbal, HCB (handbal), Blox en Badmintonclub.
Ze zeggen in een gezamenlijke reactie te vrezen voor het voortbestaan van hun vereniging als de plannen doorgaan. Ze benadrukken dat de andere twee sporthallen/zalen qua afmeting niet groot genoeg zijn om te voldoen aan de wedstrijdeisen van de sportbonden. Bovendien ontbreken goede horecafaciliteiten, waardoor het belangrijke sociale aspect van sportbeoefening komt te vervallen. Ook zijn ze er niet gelukkig mee dat trainingsuren niet meer op elkaar kunnen aansluiten en dat verenigingen gebruik moeten gaan maken van meerdere sporthallen/zalen. Dat brengt onoverkomelijke praktische bezwaren met zich mee, waardoor ook vrijwilligers en ouders gaan afhaken. En wat te denken van de vele jongeren die per fiets naar Liempde moeten om te sporten? De clubs vrezen dat velen zullen afhaken waardoor hun voortbestaan op het spel staat.

SP-motie verworpen
In de begrotingsbehandeling van 6 november jongstleden heeft de SP een motie ingediend om de maatschappelijke functie van de Braken te behouden zodat verenigingen en individuele gebruik kunnen blijven maken van de Braken. De motie haalde het niet omdat de coalitiepartijen Balans, Combinatie 95, PvdA/GL en DPBL tegen stemden. Zij zijn het er kennelijk mee eens dat het college de voorwaarden verandert zodat geïnteresseerde partijen de sporthal kunnen kopen en commercieel kunnen exploiteren, met als gevolg dat verenigingen en sporters moeten verkassen. SP-fractievoorzitter Eric van den Broek reageert verontwaardigd: ‘Dit college zegt dat de burger centraal staat, maar hier worden de sportbelangen van vele burgers ronduit verkwanseld. Bovendien is het in strijd met het sportbeleid van de gemeente dat uitgaat van het belang van breedtesport en stimulering van sportdeelname. Het college zal er toch niet voor verantwoordelijk willen zijn dat sporters afhaken en verenigingen in de problemen komen? De SP zal er in ieder geval alles in het werk stellen om dit tegen te houden.’

De eerste tientallen handtekeningen zijn binnen
Afgelopen zaterdag hebben Teun Pijnenburg, voorzitter van ROOD, en bestuurslid Willem van Meurs de eerste tientallen handtekeningen opgehaald bij het zaalvoetballen. Voetballers en supporters reageerden enthousiast op de SP-actie. De komende weken zullen regelmatig SP-vrijwilligers en ROOD-leden te zien zijn in de sporthal om handtekeningen op te halen. ROOD doet ook mee met de actie omdat veel jongeren gebruik maken van de sporthal en sportbeoefening door jongeren maatschappelijk erg belangrijk is. Niet alleen met de actie, maar ook in de gemeenteraad, zal de SP de politieke druk op andere partijen opvoeren om er voor te zorgen dat de Braken behouden blijft voor verenigingen en sporters.

Online Petitie voor behoud van de Braken.
Moties De Braken bij de begrotingsbehandeling.
Ook Boxtelse volleyballers boos op college.

U bent hier