h

Fractie SP wil evaluatie WMO-verordening

4 december 2012

Fractie SP wil evaluatie WMO-verordening

De SP heeft gisteren in de commissie maatschappelijke zaken gepleit voor een volledige evaluatie van de nieuwe WMO-verordening, die 1 januari van dit jaar is ingevoerd. Het college van B&W had een notitie met de stand van zaken bij de stukken ter kennisname op de agenda gezet. De SP vindt dat Boxtel daarmee niet aan de wettelijke verplichting voldoet en kondigde gisteren al vervolgstappen aan.

In de WMO-verordening staat dat de gemeente het gevoerde beleid jaarlijks met de gemeenteraad moet evalueren. Wethouder Tossy de Man is dat echter niet van plan, omdat 'mensen eerst de tijd moeten hebben om te wennen aan de nieuwe maatregelen, de evaluatietijd is te kort'. 'Onzin', zegt fractievoorzitter Eric van den Broek van de SP, 'het is gewoonweg een wettelijke verplichting. De wet zegt letterlijk dat gemeenten verantwoording moeten afleggen aan de gemeenteraad, burgers en cliënten. Er is bovendien alle reden om te evalueren, want wij hebben als SP al behoorlijk veel klachten geïnventariseerd via het meldpunt WMO.'

Bij de wettelijke evaluatie dient gekeken te worden naar de effectiviteit en de uitwerking van de maatregelen in de praktijk. In het recent door de SP uitgebrachte rapport over het meldpunt WMO blijkt dat veel cliënten klachten hebben over zaken als de snelle invoeringstermijn van de WMO, de gebrekkige communicatie en de ingevoerde eigen bijdragen. De SP zal de gemeenteraad nu op gaan roepen om de evaluatie toch op de agenda te krijgen. De notitie die gisteren voor kennisgeving op de agenda stond, zal in ieder geval volgende keer wel inhoudelijk worden behandeld, omdat D66 en Boxtels Belang voor het verzoek van de SP stemden om die notitie te bespreken.

SP deelt rapporten uit op Wmo-cliëntendag.
WMO Rapport ‘Uitvoering Wmo-verordening onder de maat’.

U bent hier