h

Discussie kV-station Lennisheuvel: 'is er dan niets geleerd van schaliegasdebacle?'

14 maart 2013

Discussie kV-station Lennisheuvel: 'is er dan niets geleerd van schaliegasdebacle?'

Afgelopen dinsdag discussieerde de commissie ruimtelijke zaken voor een bomvolle publieke tribune op initiatief van de SP wederom over de mogelijke komst van een kV-station aan de rand van Lennisheuvel. Raadslid Dave van de Ven van de SP was ongemeen fel in zijn kritiek en liet geen spaan heel van de handelwijze van het college. Hij wees nog fijntjes op een van de vele eerdere flaters die het college deze bestuursperiode maakte: 'Is er dan niets geleerd van het eerdere schaliegasdebacle?'.

Onbekendheid en onrust gevolgen
Door een unanieme aangenomen motie van SP stond het kV-station dinsdag weer op de agenda van de politiek. Dave van de Ven memoreerde in zijn bijdrage de moeizame procedure, waar alle inwoners van Lennisheuvel zoveel kritiek op hebben: 'Allereerst is er terecht ongerustheid over de effecten van een hoogspanningstation op zo’n korte afstand van bebouwing. Er is simpelweg te weinig bekend hierover. Men kan nu eenmaal niet zeggen dat als de stralingswaarde minder is dan de richtlijn van 0,4 microtesla dat er geen gevaar is voor de gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat stralingswaarden vanaf 0,2 microtesla al een verhoogde kans geeft op leukemie bij kinderen. Wil het college dit risico lopen?'.

Alternatieve locaties
Daarnaast hekelde de SP'er ook de wijze waarop het college tot deze locatiekeuze is gekomen. De SP vindt bijvoorbeeld dat er veel meer locaties voor het hoogspanningsstation in aanmerking komen. 'Wat waren precies de andere locaties die in beeld waren en waarom zijn deze afgewezen? En is de gekozen locatie buiten de gevaren voor de gezondheid wel de beste keuze? Als er verdere uitbreiding nodig is moet er dan opnieuw naar een andere locatie worden gekeken? Wij ondersteunen dan het verzoek van het Lennisheuvelse actiecomité voor openheid van zaken over alternatieve locaties', aldus Dave van de Ven.

Na veel politieke en maatschappelijke druk zegde wethouder Van der Zanden van Balans toe om met het actiecomite te spreken over alternatieve locaties, maar de wethouder deed verder geen toezeggingen over het laten vallen van de huidige locatie.

Coalitie laat burgers als een baksteen vallen
Dave van de Ven was na afloop van het debat zeer sceptisch: 'Deze coalitie van Balans, Combinatie95, PvdA/Groenlinks en DPBL laat burgers keer-op-keer als een baksteen vallen, luistert niet en betrekt burgers niet bij beleid. Ik heb er een hard hoofd in of in dit geval het kwartje ook nog gaat vallen. De SP zal met bewoners actie blijven voeren tot er echt naar bewoners geluisterd wordt.'

SP-moties leiden tot gesprek college en actiegroep 'Zeg nee tegen kV'.

U bent hier