h

Burger nu eindelijk eens serieus nemen

7 augustus 2013

Burger nu eindelijk eens serieus nemen

Bijgaande ingezonden brief is door fractievoorzitter eric van den Broek van de SP naar Brabants Centrum gestuurd:

Op donderdag 1 augustus 2013 plaatste het Brabants Centrum onder de kop ´Boxtel gaat burgers betrekken bij fusie´ een artikel over de ogenschijnlijke burgerparticipatie bij het lopende fusieproces met andere regiogemeenten. De kop van het artikel doet de lezer vermoeden dat de gemeente de burger betrekt bij dit proces. De werkelijkheid is echter compleet anders.

In werkelijkheid sleurt het college en helaas ook een meerderheid van de gemeenteraad, de burgers van Boxtel namelijk mee in een fusieproces, waarover de inwoners van Boxtel zich werkelijk nog niet één keer hebben kunnen uitspreken. Willen de inwoners van Boxtel wel een ambtelijke of bestuurlijke fusie? Wat wordt daaronder verstaan en wat betekent dit voor mensen in Boxtel? Wil de Boxtelse burger wel dat de gemeente onderdeel uit gaat maken van een bestuurlijke eenheid die de hele regio omvat? Komt het bestuur dan niet teveel op afstand van de burger? Wat betekent dat voor de dienstverlening?

Allemaal thema’s waarvan het goed is om die direct met de burger zelf te bespreken en niet onderdeel te laten uitmaken van alleen plannenmakerij vanachter de tekentafel in het gemeentehuis of een politiek debat in de raadzaal. Bovendien kan er op vele andere manieren met regiogemeenten worden samengewerkt. Dat gebeurt immers ook al, bijvoorbeeld met Haaren op sociaal gebied en via de samenwerkende gemeenten in Het Groene Woud.

Het besluit tot een ambtelijke fusie is nu echter al over de hoofden van Boxtelaren heen genomen en een meerderheid van de gemeenteraad in Boxtel heeft ook al besloten open te staan voor bestuurlijke fusie (in feite gewoon een herindeling naar één grote regiogemeente). Sterker nog, de nieuwe burgemeester Buijs gaat daar openlijk voor de boer op. En de burger staat intussen in zijn hemd. In feite onbegrijpelijk dat het college en politieke partijen met deze gang van zaken instemmen, zonder de burger aan het woord te hebben gelaten.

Wij vinden daarom dat er nu pas op de plaats moet worden gemaakt. Eerst maar eens goed luisteren naar wat de burgers van Boxtel nu eigenlijk willen, voordat we op deze manier verder denderen. Wij hopen alsnog dat de burger nu eindelijk eens echt serieus genomen zal worden.

Eric van den Broek,
Fractievoorzitter SP

'Burger nu eerst aan het woord over bestuurlijke fusie Boxtel'

U bent hier