h

Oproep mobiliseren schaliegasvrije gemeenten

23 augustus 2013

Oproep mobiliseren schaliegasvrije gemeenten

De Boxtelse SP-fractie heeft samen met de fracties van Combinatie95 en PvdA/Groenlinks, het college van B&W opgeroepen direct een brandbrief naar schaliegasvrije gemeenten te sturen, om deze gemeenten te mobiliseren tegen schaliegasboringen. Het initiatief is een reactie op de deze week uitgelekte resultaten van het onderzoek naar de risico's bij schaliegasboringen. Deze week zijn de resultaten van dat onderzoek uitgelekt en is bekend geworden dat dit onderzoek kennelijk aangeeft dat het boren naar schaliegas zonder grote risico’s zou kunnen. Dit betekent dat het Kabinet waarschijnlijk gaat instemmen met proefboringen naar schaliegas.

In een eerder stadium hebben de drie fracties ervoor gepleit om de krachten te bundelen tegen schaliegasboringen. Combinatie95 diende eerder een initiatiefvoorstel in om plaatselijk de krachten te bundelen en PvdA/Groenlinks en SP hebben eerder voorgesteld een initiatief te nemen richting de Nederlandse gemeenten die zich inmiddels schaliegasvrij hebben verklaard. Op initiatief van de SP werd Boxtel eerder al als eerste gemeente in Nederland tot schaliegasvrije gemeente uitgeroepen.

Nu aan de bel trekken
Fractievoorzitter Eric van den Broek van de SP zegt het volgende over het initiatief: 'Gezien de resultaten van het onderzoek willen wij het college oproepen nu per direct het initiatief te nemen om de krachten met andere schaliegasvrije gemeenten te bundelen. Het is nu zaak bij het Kabinet aan de bel te trekken, anders zijn we te laat en worden er onomkeerbare besluiten genomen.'

Brandbrief
De partijen hebben het Boxtelse college gevraagd direct een brandbrief uit te laten gaan naar alle schaliegasvrije gemeenten om deze gemeenten te mobiliseren en de krachten te bundelen.

'Uiteraard hopen wij dat zoveel mogelijk politieke partijen onze oproep zullen steunen. Zo nodig zullen wij dit initiatief aankomende dinsdag in de gemeenteraadsvergadering trachten te bekrachtigen via een motie vreemd aan de orde van de dag', aldus Van den Broek over de oproep aan het college.

Oproep mobiliseren schaliegasvrije gemeenten.

Boxtelse oppositie verzoekt om initiatief Schaliegasvrije gemeenten.

U bent hier