h

SP wil aanpassing verordening WMO

9 december 2013

SP wil aanpassing verordening WMO

Gehandicapte vrouw werd gewoonweg vervoer geweigerd

De Boxtelse SP-fractie vindt al langer dat binnen de uitvoering van de WMO te weinig gekeken wordt naar individuele omstandigheden, waaronder de beoordelingsprocedure van WMO-aanvragen en de adviesfunctie van medisch specialisten. Daarnaast heeft de SP vraagtekens bij de vervoersparagraaf (gehandicapten vervoer) en de afgesloten contracten met vervoerders (taxibedrijven). De fractie heeft een geval van een zeer schrijnend dossier gevolgd en daar deze week vragen over gesteld. De SP vraagt het college opheldering over de kwestie en wil aanpassing van de verordening.

Beenamputatie
In het betreffende dossier gaat het om een mevrouw die een beenamputatie heeft gehad en een prothese draagt. Zij heeft schouderklachten en problemen met het vinden van evenwicht. Mevrouw heeft al vele jaren een indicatie voor de Regiotaxi, met voorinzit-garantie in een personenauto. Zij mocht vanwege onder andere evenwichtsproblemen niet vervoerd worden in een rolstoeltaxibus.

Weigering om te vervoeren
Mevrouw neemt vanaf 2010 een nieuwe rolstoel mee met elektrisch aangedreven wielen die door de gemeente verstrekt is en de Wmo-indicatie bleef dezelfde. In januari van dit jaar weigerden chauffeurs van taxibedrijf De Meierij op een schandalige manier tot vier maal toe om mevrouw te vervoeren omdat de rolstoel te zwaar zou zijn en zij deze kennelijk niet meer mochten tillen en ook kennelijk niet mochten demonteren. Het bedrijf heeft excuses aangeboden voor de handelwijze van de chauffeurs, maar stelt dat het vervoerscontract hen niet toestaat om deze rolstoel te tillen dan wel te demonteren. Dat demonteren is overigens een fluitje van een cent en duurt maar enkele seconden, waardoor de tilbelasting binnen de Arbo-normen valt.

Geen vervangend vervoer
Fractievoorzitter Eric van den Broek licht toe: ‘De gemeente heeft al die tijd niet gezorgd voor een adequate vervangende vervoersvoorziening, terwijl er minstens één taxibedrijf is dat mevrouw met haar rolstoel wel wil vervoeren. Gevolg is dat mevrouw al meer dan 10 maanden zonder Wmo-vervoer zit. Zij voelt zich door deze gang van zaken vernederd en kan niet op een volwaardige manier deelnemen aan de samenleving, hetgeen toch eigenlijk het belangrijkste uitgangspunt van de Wmo is. Deze gang van zaken kan natuurlijk niet.’

De SP heeft de kwestie en het verdere vervolg daarop, uitgebreid in een brief aan het college uiteengezet en daar een reeks vragen over gesteld. De fractie wil opheldering en verzoekt bovendien om aanpassing van de verordening.

Brief aan College van B&W over aanpassing verordening WMO.

U bent hier