h

Antwoord op vragen SP: Sint Joseph verhoogt huren niet maximaal

23 maart 2015

Antwoord op vragen SP: Sint Joseph verhoogt huren niet maximaal

Woonstichting Sint Joseph gaat per 1 juli de huren niet met het maximaal toegestane percentage verhogen. Met name de huishoudens onder de grens van 34.229 euro zullen worden ontzien. Hoe groot de verhogingen zullen uitpakken wordt pas bekend na overleg met de HBV (Huurders Belangen Vereniging). Hiermee komt Sint Joseph op dit moment deels tegemoet aan de wensen van de SP. 

SP: géén huurverhoging voor kwetsbare huurders

De SP had aan Sint Joseph gevraagd om de huren niet met de wettelijk toegestane maximale percentages te verhogen. Deze wens is door Sint Joseph ingewilligd. Bovendien stelde de SP-fractie dat huurders met betalingsrisico's ontzien moesten worden door ze géén huurverhoging op te leggen. Uit onderzoek van Atrivé is gebleken dat het hier vooral gaat om de kwetsbare groep van huishoudens met kinderen uit de laagste inkomenscategorie. Daarvan zegt directeur-bestuurder Rob Dekker in het antwoord aan de SP dat deze groep ontzien zal worden. In welke mate dat zal gebeuren is nog niet bekend. Daarover gaat Sint Joseph eerst in overleg met de HBV. 

Sint Joseph doet beroep op gemeente

Sint Joseph stelt dat de betaalbaarheid van sociale huurwoningen een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van huurders, Woonstichting en gemeente. In de brief doet Sint Joseph een beroep op de gemeente om er voor te zorgen dat de woonlasten van huurders van sociale huurwoningen te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door een sociaal grondbeleid te voeren, hetgeen nu niet het geval is. De Woonstichting doelt daarbij op de kosten van nieuwbouw van sociale huurwoningen. Naast legeskosten vraagt de gemeente een forse bijdrage voor beoordeling door ambtenaren alsmede bovenwijkse plankosten. Deze kosten werken allemaal door in de basishuur van de nieuwbouwwoningen. Verder pleit Sint Joseph voor een goed armoedebeleid. Dat is ook de inzet van het college van B&W en de SP.

Huurbeleid VVD-PvdA kabinet nadelig voor huurders

SP-fractievoorzitter Dave van de Ven over het antwoord van Sint Joseph: 'Het is een stap in de goede richting op lokaal niveau. Sint Joseph heeft oog voor de betalingsproblemen van kwetsbare huurders. Wat het precies wordt moeten we nog afwachten. Duidelijk is dat het landelijk huurbeleid van het VVD-PvdA kabinet moet stoppen. Dat is erg nadelig voor huurders.

Reactie toevoegen

U bent hier