h

SP wil dat gemeente afziet van jeugdloon

13 december 2015

SP wil dat gemeente afziet van jeugdloon

De gemeenteraadsfractie van de SP vraagt in een brief aan het college van B. en W. om jongeren van 18 tot 23 jaar die werkzaam zijn voor de gemeente of in opdracht van de gemeente Boxtel werken, minstens het regulier wettelijk minimumloon in plaats van het veel lagere jeugdloon te betalen. Ook vraagt de fractie of het aanbestedingsrechtelijk mogelijk is om aan leveranciers waarvan de gemeente diensten afneemt als voorwaarde te stellen dat zij 18-plussers geen jeugdloon maar een regulier volwassenloon betalen.

Nederlandse jongeren verdienen veel te weinig

Een jongere verdient in Nederland onterecht erg weinig. In de meeste landen in West-Europa verdienen de jongeren 70-80 procent van het minimumloon. In Nederland ligt dat onder de 60 procent, voor een 17-jarige zelfs rond de 40 procent. Dat is een behoorlijk verschil als je bedenkt dat bijvoorbeeld een 17-jarige minder dan de helft van een 23-jarige verdient. Dit komt doordat we in Nederland het systeem van wettelijke minimumjeugdlonen kennen, dat geldt voor jongeren tussen 15 en 23 jaar. Het Centraal Planbureau (CPB) concludeerde in 2012 al dat het Nederlandse jeugdloon naar internationale maatstaven erg laag ligt. Inmiddels vinden velen dat de wet op het minimumloon uit 1968 aan herziening toe is. Het wettelijk minimumloon is ooit ontworpen om werknemers in staat te stellen zelfstandig door het leven te gaan. Dit lukt niet voor een jongere die afhankelijk is van het wettelijk minimumjeugdloon. Immers van een loon van 683,30 euro bruto per maand kunnen huur, verzekering en vaste lasten niet worden betaald. Het is niet acceptabel dat werkzame jongeren nu een beroep moeten doen op bijzondere bijstand om rond te komen. Waarom hebben jongeren geen recht op 'gelijk loon voor gelijk werk'?  De waarde van bestaanszekerheid verhoudt zich niet tot het minimumjeugdloon.

Gemeente Boxtel moet afzien van jeugdloon

Jongeren, verenigd in Young & United (6000 leden) vragen al geruime tijd aandacht voor de lage jeugdlonen. Zij zeggen: ’als je 18 bent in dit land, ben je volwassen. Je mag autorijden, stemmen en op eigen benen staan. Je verdient alleen een heel stuk minder dan iedereen boven de 23’. Dat vinden zij nogal oneerlijk en daar valt veel voor te zeggen.

SP-raadslid Marco Bressers: 'Wij vinden het onrechtvaardig dat jongeren voor hetzelfde werk veel minder verdienen dan volwassenen. Omdat wij geïnspireerd zijn door de strijd, energie en betrokkenheid van de jongeren zelf, komen we met dit voorstel.' Het voorstel van Young & United wordt inmiddels door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund. Negen gemeenten (o.a. Amsterdam, Den Haag, Zwolle en Nijmegen) en drie bedrijven zijn inmiddels van plan het jeugdloon af te schaffen. Boxtel moet dat goede voorbeeld volgen.

Reactie toevoegen

U bent hier