SP wil aanpak buurtergernissen
SP wil aanpak buurtergernissen
De gemeenteraadsfractie van de SP vraagt het college van B.&W om een plan van aanpak te maken voor het wegnemen van diverse buurtergernissen. Te denken valt daarbij aan parkeerproblemen, te weinig speelplekken, overlast van bomen, hondenpoep, losliggende stoeptegels en te hard rijden. Fractievoorzitter Dave van de Ven stelt dat het aanpakken van dit soort ergernissen kan leiden tot een betere leefbaarheid van de wijken.
De SP heeft buurtenquêtes gehouden in de buurten Duinendaal, Stationsbuurt, Breukelen en Selissenwal. Onze vrijwilligers constateerden dat in al deze wijken steeds dezelfde klachten naar voren kwamen. Dan gaat het om het ontbreken of niet goed onderhouden van speelplekken, overlast van bomen (wortelopgroei, plak die op auto's valt), te weinig groen, parkeerproblemen, te hard rijden, hondenpoep, losliggende tegels en de staat van de brandgangen (troep, onvoldoende verlichting). Onze ervaringen met de buurtenquêtes komen grotendeels overeen met landelijk onderzoek zoals de monitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat verkeersveilgheid, hondenpoep en parkeerproblemen de grootste buurtergernissen zijn. De SP-fractie stelt in de brief dat de afhandeling van dit soort klachten in Boxtel beter kan.
Onlangs riep wethouder van Wanrooij van Openbare Ruimte in de media burgers op om klachten toch vooral te melden. In het verleden kon dat via een speciaal telefoonnummer van de Servicelijn Openbare Werken. Deze servicelijn is echter enige tijd geleden opgeheven en het melden van klachten moet nu via het algemene nummer van het gemeentehuis. We horen van mensen dat ze dan worden doorverbonden met één van de vakafdelingen waar meldingen (te) lang blijven hangen en/of niet afgehandeld worden. De SP pleit daarom voor het opnieuw invoeren van de Servicelijn Openbare Werken en het daadwerkelijk afhandelen van deze wijkzaken, zodat de leuze 'Meewerkend Boxtel' geen loze kreet wordt.
De SP wil een integrale aanpak van dit soort ergernissen.
Dave van de Ven: 'Voor mensen zijn dit belangrijke zaken die direct van invloed zijn op de leefbaarheid. Wij pleiten daarbij voor een grote inbreng van de buurtbewoners, zij zijn ervaringsdeskundige en ervaren elke dag de overlast. Daarom vragen wij om een systematische aanpak van buurtergernissen en terugkeer van het speciale telefoonnummer voor klachten en meldingen.'
Reactie toevoegen