h

Bewoners Kalksheuvel willen verbod op vrachtverkeer

25 november 2008

Bewoners Kalksheuvel willen verbod op vrachtverkeer

Al jarenlang schreeuwen de bewoners van Buurtschap Kalksheuvel om politieke aandacht voor de verkeersoverlast in hun buurt. Deze roep om aandacht richt zich vooral op de onacceptabele verkeersleefbaarheid en verkeersveiligheid, die bewoners al tientallen jaren ervaren. Het Boxtelse College van B&W heeft inmiddels besloten een proef uit te voeren met een verbod op vrachtverkeer door Kalksheuvel. Verschillende partijen hebben zich inmiddels negatief uitgelaten over zo’n verbod. Uit een gisterenavond door de Boxtelse SP-fractie georganiseerde buurtenquête blijkt dat een overgrote meerderheid van de bewoners van Kalksheuvel vóór een proef op het verbod op vrachtverkeer is.

De SP heeft in het buurtschap huis-aan-huis een enquête afgenomen, waarbij aan bewoners twee vragen werden voorgelegd, namelijk:
1. Bent u voor of tegen het vrachtwagenverbod in Kalksheuvel?
2. Zal de overlast daardoor minder worden?

De respons op de enquête was goed. 55 bewoners van Buurtschap Kalksheuvel hebben op de enquête gereageerd. Dat betekent dat de enquête een goede weerspiegeling is, van hetgeen dat in het buurtschap leeft op gebied van de verkeersoverlast en de plannen van het College van B&W.

96 procent van de respondenten is vóór het verbod op vrachtverkeer en stelt dat zo’n verbod de verkeersoverlast in Kalksheuvel zal terugdringen.

SP-fractievoorzitter Eric van den Broek trekt daaruit de conclusie dat er bij de bewoners van Kalksheuvel een heel groot draagvlak is voor een proef met een vrachtwagenverbod door het buurtschap, zowel voor wat betreft het vrachtverkeer vanuit industrieterrein Ladonk, als ook ten behoeve van het vrachtverkeer vanuit de gemeenten Haaren en Oisterwijk: ‘De resultaten geven overduidelijk aan hoe bewoners erover denken. De bewoners zijn de verkeersoverlast meer dan beu. Wel worden door bewoners enkele kanttekeningen gemaakt. Zo stellen sommigen dat het verbod niet alleen beperkt zou moeten blijven tot het vrachtverkeer, maar zou ook het personenvervoer bekeken moeten worden. Daarbij zeggen bewoners dat de problemen van Kalksheuvel niet afgewenteld mogen worden op andere buurtschappen en wijken. Voordat de proef ingaat is er dus overleg gewenst met omliggende buurten.’

De SP’er wijst er tevens op dat een goed overleg met Oisterwijk en Haaren ook noodzakelijk is. ‘Binnenkort starten de wegwerkzaamheden op de doorgaande weg vanuit Boxtel naar Haaren en Oisterwijk. Als Boxtel tegelijkertijd met de proef in Kalksheuvel start, geeft dat een oneigenlijk beeld, omdat het aanbod van vrachtverkeer dan sowieso vele malen minder zal zijn’, aldus Eric van den Broek.

De SP heeft de enquêteresultaten vervat in een rapport. De resultaten zullen ingebracht worden in de commissie Ruimtelijke Zaken, die zich volgende week over het plan van het College van B&W buigt.

Meer informatie: Eric van den Broek, telefoon 06-53316731

Rapport enquête Kalksheuvel.

SP steunt vrachtwagenverbod Kalksheuvel.

U bent hier