h

Eigenwijs college wil toch vijver dempen voor parkeerplaats

2 december 2011

Eigenwijs college wil toch vijver dempen voor parkeerplaats

Deze week presenteerde het college haar plannen voor het Boxtelse centrum. Nadat plannen om de gemeentevijver te dempen en de boomgaard te rooien in het verleden genadeloos door de politiek, belangengroeperingen en bewoners van tafel zijn geveegd, komt het college nu toch weer terug met de plannen. Het college wil ‘koste wat het kost’ in ieder geval de vijver dempen, om daar auto’s kwijt te kunnen. De boomgaard is de tweede parkeeroptie voor het college, zo blijkt uit de hoofdlijnen van de gepresenteerde plannen. De SP is verbijsterd over zoveel boter op het hoofd van het college.

‘Deze week ontstond al veel politieke commotie over het feit dat het college de centrumplannen eerst in een besloten bijeenkomst met de raad wilde bespreken. Dat voorspelde al niet veel goeds en naar nu blijkt wordt de tijdenlange vrees van de SP werkelijkheid. Het al eerder afgeschoten plan ‘Oude Boomgaert’ (rooien historische boomgaard bij het hofje en dempen gemeentevijver voor een ‘groene’ parkeerplaats), komt met een enkele concessie aan bezwaarmakers weer terug op tafel.

Alternatieven SP genegeerd
Uit persberichten in de media en de openbare informatiebijeenkomst die gisteren in de raadszaal plaatsvond, blijkt dat het college niet bereid is om af te wijken van de parkeerplannen op de plek van de vijver. De SP verzocht eerder in eigen voorstellen om onder meer het afstandscriterium tot het centrum te vergroten, zodat er meer potentiële alternatieve parkeerplekken ontstaan. In de plannen van de SP werd overigens met name ook de positie van het fietsverkeer benadrukt. Ook deed de SP een compromisvoorstel om de markt in beginsel in de weekeinden autoluw te maken. Helaas heeft het college niet naar de SP geluisterd.

‘Duurzame’ partijen?
‘Onbegrijpelijk dat de coalitie hier nu weer mee komt’, aldus SP-fractievoorzitter Eric van den Broek in een eerste reactie. ‘De ‘duurzame’ coalitiepartijen PvdA/Groenlinks en Combinatie95 staan erbij en kijken er naar. Hun wethouders hebben kennelijk niets in de pap te brokkelen in het college of zijn vergeten waar ze altijd voor gestaan hebben. Hopelijk komen hun fracties en achterbannen in opstand.’

Positieve elementen
Het lijkt erop of de centrumplannen overigens ook een aantal positieve elementen kennen. Zo wordt eindelijk na jaren een oplossing voorgesteld voor het parkeren in de stationsbuurt, komen er meer fietsparkeerplaatsen, is er meer onderzoek gedaan naar parkeeralternatieven en is het plan geschreven vanuit een samenhangende visie. Dat geeft in ieder geval een onderbouwing, die er bij de collegeplannen in het verleden nooit was.

De SP gaat zich zaterdag in haar fractie-overleg beraden over het centrumplan en zal daarna snel met een volledige reactie naar buiten komen.

SP boycot besloten achterkamertjesbijeenkomst centrumplannen.
College wil gemeentevijver dempen voor parkeerplaats.

U bent hier