h

Veel vragen bij consultatie schaliegas

1 maart 2012

Veel vragen bij consultatie schaliegas

Deze week vond in de Boxtelse gemeenteraad de consultatiebijeenkomst van het ministerie van Economie, Landbouw & Innovatie plaats (E,L &I). De bijeenkomst was georganiseerd in het kader van het onafhankelijk onderzoek dat het ministerie uit gaat voeren naar de veiligheidsaspecten bij boringen naar schaliegas. De bijeenkomst met de gemeenteraad stond eerst niet op de planning, maar na politieke druk van vooral de Boxtelse SP-fractie werd afgelopen dinsdag ook de gemeenteraad in een openbare bijeenkomst geconsulteerd.

Vele vragen werden dinsdag op de vertegenwoordigers van het ministerie afgevuurd. De SP begon ermee te stellen ‘dat het geen ‘onderzoekje’ moet worden om het volk gerust te stellen. De SP vindt dat er serieus onderzoek gedaan moet worden. Ook pleitte de SP ervoor eerst een maatschappelijke discussie te voeren, voordat het onderzoek naar de veiligheidsaspecten gaat plaatsvinden. ‘Anders kun je er zeker op rekenen dat de maatschappelijke onrust blijft voortduren’, aldus raadslid Eric van den Broek tijdens de bijeenkomst.

Slechte financiële situatie Cuadrilla
De SP-fractie, die voorafgaand aan de bijeenkomst met het ministerie nog een motie indiende om de gemeente Boxtel schaliegasvrij te verklaren, verzocht het ministerie verder om ook onderzoek te doen naar de financiële en juridische consequenties van de boringen. Eric van den Broek zei er het volgende over: ‘Wie beslist er over de boringen en wie is er precies verantwoordelijk als er iets misgaat. Daarbij hebben we vernomen dat de financiële situatie van Cuadrilla (die de boringen willen gaan uitvoeren) abominabel is. Wie gaat de schade ophoesten als Boxtelaren bijvoorbeeld schades en scheuren in hun huizen krijgen of wanneer er milieuschade ontstaat?’.

Geen schade voor mens, natuur & milieu
De SP gaf aan dat het onderzoek onweerlegbaar duidelijkheid moet krijgen dat er geen schadelijke en onherstelbare gevolgen voor korte en lange termijn ten behoeve van natuur en milieu ontstaan en überhaupt geen schade en risico’s voor de volksgezondheid.

Het onderzoek van het ministerie zal later dit jaar plaatsvinden en toegezegd is dat de resultaten besproken gaan worden met de tweede kamer en de lokale overheden, waaronder de Boxtelse gemeenteraad.

Onderzoeksvragen SP consultatiebijeenkomst.

Motie schaliegasvrije gemeente leidt tot verdeelde coalitie.

U bent hier