h

Gemeentebegroting 2013 vastgesteld, fractie SP stemt tegen

10 november 2012

Gemeentebegroting 2013 vastgesteld, fractie SP stemt tegen

Afgelopen dinsdag is in een rommelige raadsvergadering de begroting voor 2013 vastgesteld. De fracties van de SP, CDA en D66 stemden tegen de begroting. In een stemverklaring gaf fractievoorzitter Eric van den Broek aan tegen een aantal beleidskeuzes van het college en de coalitie te zijn. Het steekt de SP het meest dat de coalitiepartijen Balans, PvdA/Groenlinks, Combinatie95 en DPBL steeds weer weigeren om op voorhand hun nek uit te steken voor kwetsbare groepen. Ondanks landelijke bezuinigingen weigeren deze partijen in de begroting ruimte te creërn om bijvoorbeeld het voorzieningenniveau van de WMO of het minimabeleid lokaal bij te spijkeren.

De 2de termijn van de begrotingsbehandeling verliep afgelopen dinsdag rommelig, omdat er veel onduidelijkheid was over de adviezen die door het college waren gegeven op de door fracties ingebrachte moties en amendementen. Daarnaast werd in de vergadering fel gediscussieerd over het voorstel van de SP om het rapport naar het functioneren van Boxtelse adviesorganen openbaar te maken. Het college wilde dat rapport graag geheimhouden, omdat adviesorganen ronduit kritisch zijn over het functioneren van B.&W., maar inmiddels is de rapportage door veel politieke druk openbaar gemaakt.

Kwetsbare groepen
Er werden voorstellen van de SP aangenomen voor duidelijkheid over het Pantarheiterrein en het opknappen van de Stationsstraat. Verschillende andere voorstellen van de SP voor onder andere het doen van onderzoek naar de verlaging van raads- en commissievergoedingen (echt snijden in eigen vlees) en het creëren van meer ruimte voor kwetsbare groepen werden helaas slechts door een handvol raadsleden uit de oppositie gesteund.

De begroting werd met meerderheid van stemmen vastgesteld. SP, CDA en D66 stemden tegen. Eric van den Broek over het standpunt van de SP: 'De coalitie laat keer op keer haar ware gezicht zien door op geen enkele manier iets te willen doen voor kwetsbare groepen. Al vanaf het moment van aantreden van dit college, dienen de WMO en minimabeleid budgetneutraal in te worden gevuld. Dat betekent met de huidige landelijke bezuinigingen geen geld erbij, dat ook de coalitie voor kwetsbare mensen in Boxtel ronduit kiest voor bezuinigingen. Wij zeggen: 'redden wat er te redden valt', maar de coalitie besteedt dat geld liever aan een onduidelijke programmamanager voor de 'Duurzame Campus' of een wijkoverstijgende school in Miga, waar niemand op zit te wachten en die cijfermatig niet te onderbouwen is'.

Geheimhouding rapport adviesorganen: ‘ongekende minachting raad en burgers’.
Moties & amendementen SP bij begrotingbehandeling.

U bent hier