h

SP vraagt stopzetting aanbesteding sporthal de Braken

3 december 2012

SP vraagt stopzetting aanbesteding sporthal de Braken

De gemeenteraadsfractie van de SP verzoekt het college van B&W per brief om met onmiddellijke ingang de nieuwe aanbestedingsprocedure voor de verkoop van sporthal de Braken stop te zetten. De fractie is van mening dat het gemeentebestuur niet eenzijdig de voorwaarden tot verkoop had mogen veranderen.

Raad kan voorwaarden veranderen, niet het college van B&W
De gemeenteraad heeft indertijd die voorwaarden vastgesteld en alleen de gemeenteraad kan de voorwaarden veranderen. Het college kan niet eenzijdig beslissen om bijvoorbeeld de voorwaarde van de maatschappelijke functie van de sporthal te schrappen. Dat is echter nu wel gebeurd, waardoor verenigingen in grote problemen komen omdat ze moeten verkassen naar de andere twee sporthallen die daar niet helemaal geschikt voor zijn. Zij vrezen ledenverlies en daardoor het voortbestaan van hun verenigingen.

Onbehoorlijk bestuur
Bovendien is er sprake van onbehoorlijk bestuur omdat er niet overlegd is met betrokken verenigingen. Zij moesten het uit de krant vernemen. In de commissie Maatschappelijke Zaken van 10 september 2012 zegde wethouder van de Langenberg toe in overleg te gaan met betrokken verenigingen. Tot op heden is dit niet gebeurd. Tot hun verbazing kregen de verenigingen eind oktober een brief van de gemeente waarin staat dat het college besloten heeft om de voorwaarde tot het verplicht in stand houden van de sporthal door de nieuwe eigenaar, niet meer op te nemen bij de condities tot aankoop. Daarmee is de weg vrij voor een commerciële partij die iets heel anders met de Braken kan gaan doen, bijvoorbeeld er een wellnesscentrum van maken.

‘Nieuwe aanbestedingsprocedure onmiddellijk stopzetten’
Tevens wordt in die brief aangekondigd dat met de bijgestelde voorwaarden de nieuwe aanbestedingsprocedure gestart is. SP-fractievoorzitter Eric van den Broek is verontwaardigd over de gang van zaken: ’Dit is pure minachting van de raad en de verenigingen. Daar komt nog bij dat in de betreffende commissievergadering vijf partijen tegen het collegevoorstel waren, drie hadden nog veel vragen en slechts één partij, Balans, was voor het voorstel tot verandering van de voorwaarden. En toch drijft deze wethouder zijn eigen zin door. Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. De nieuwe aanbestedingsprocedure moet onmiddellijk stopgezet worden.’

Onafhankelijk onderzoek naar capaciteitsbehoefte sporthallen
In de brief van de SP-fractie worden in totaal 13 vragen aan B&W gesteld. Zo is er een vraag over de berekening van eigen ambtenaren die uit zou wijzen dat Boxtel genoeg heeft aan twee sporthallen en dat de Braken-verenigingen in de overige twee hallen ondergebracht kunnen worden. De verenigingen bekritiseren deze berekening omdat met een aantal zaken geen rekening gehouden is, zoals bijvoorbeeld het feit dat de overige hallen niet voldoen aan de officiële eisen van de sportbonden, het ontbreken van voldoende horecagelegenheid, het niet rekeningen houden met de groei van verenigingen, het moeten sporten in meerdere hallen en op onmogelijke tijden en het verlies van vrijwilligers. De SP-fractie wil daarom een onafhankelijk onderzoek naar de totale behoefte aan capaciteit van sporthallen in Boxtel, daarbij rekening houdend met de opmerkingen en wensen van de Braken-verenigingen. Tevens stellen we de vraag hoe groot de investering is en hoe hoog de jaarlijkse lasten zijn als de overige twee sporthallen aangepast moeten worden als gevolg van de mogelijke grote toeloop van extra verenigingen en sporters. Tot slot vraagt de fractie aan het college om alsnog in overleg te gaan met de verenigingen en tevens of het college nog steeds van plan is om in februari 2013 met een voorstel tot verkoop te komen.

Al meer dan 1000 handtekeningen
De handtekeningenactie van de SP en ROOD, de SP-jongeren, heeft al meer dan duizend handtekeningen opgeleverd. ROOD-leden Teun Pijnenburg en Sander van Kasteren zijn regelmatig in de sporthal aanwezig om sporters aan te spreken. Ze zijn tevreden over het aantal handtekeningen, maar benadrukken dat er nog vele honderden bij moeten komen. De handtekeningen zullen overhandigd worden aan verantwoordelijk wethouder Willy van de Langenberg.

Brief met vragen over verkoop en aanbesteding De Braken.

SP haalt al ruim 900 handtekeningen op voor behoud de Braken.

U bent hier