h

SP presenteert rapport ‘De gebruikers van De Rots aan het woord’

7 september 2013

SP presenteert rapport ‘De gebruikers van De Rots aan het woord’

Aankomende maandagavond overhandigt de fractie van de SP voorafgaand aan de commissie Maatschappelijke Zaken aan wethouder Tossy de Man het rapport ‘De gebruikers van De Rots aan het woord’. In de commissie Maatschappelijke Zaken debatteert de politiek die avond over de toekomstige invulling van De Rots.

Er is de laatste maanden veel commotie geweest over het functioneren en het voortbestaan van gemeenschapshuis De Rots. Opmerkelijk in de discussie is het gegeven dat de mening van gebruikers van De Rots hierbij niet of nauwelijks aan de orde is geweest. Om een goede politieke beslissing te kunnen nemen over de toekomst van De Rots is het naar de mening van de SP-fractie echter belangrijk om kennis te nemen van het standpunt van verenigingen en groepen die gebruik maken van De Rots. Vandaar dat de SP-fractie besloten heeft om zelf een enquête te houden onder gebruikers van De Rots.

Opzet
Er zijn 64 enquêteformulieren met begeleidende brief gestuurd naar instellingen en groepen die gebruik maken van een ruimte bij gemeenschapshuis De Rots. Fractievoorzitter Eric van den Broek licht de resultaten toe: ‘De respons op de enquête bedroeg met 31 ingevulde enquêteformulieren 48 procent. Dat lijkt ons een goede peiling onder gebruikers. Respondenten kregen vier gesloten vragen voorgelegd en er was tevens ruimte om een toelichting te geven of suggesties te doen. Een aantal gebruikers is later nog telefonisch benaderd met aanvullende vragen naar aanleiding van opmerkingen op het enquêteformulier’.

Conclusies en aanbevelingen
De SP heeft de reacties van de gebruikers gebundeld en daar een aantal conclusies en aanbevelingen uit gefilterd, die de fractie maandag gaat inbrengen in de discussie. Duidelijk is dat gebruikers De Rots als gemeenschapsvoorziening willen behouden.

Eric van den Broek: ‘Daar zijn alle respondenten het over eens. Daarbij wil men graag een aantal zaken verbeterd zien, zoals bijvoorbeeld de organisatiestructuur, de professionaliteit en de prijzen van de huur en consumpties. Het merendeel van de respondenten wil ook een flinke of kleine opknapbeurt van het pand en voorzieningen voor mensen die slecht ter been zijn. Opmerkelijk daarbij is dat verreweg de meeste gebruikers het erover eens zijn dat De Wilgenbroek de functie van De Rots niet kan overnemen. Dat lijkt me ook een belangrijk signaal naar de wethouder, die dat eerder suggereerde.’

Ongeveer de helft van de respondenten staat achter het idee van een (gedeeltelijke) commerciële invulling van De Rots, al worden daar door een aantal gebruikers wel voorwaarden aan verbonden. Zo’n veertig procent van de respondenten is bereid actie te voeren voor het behoud van De Rots.

Hoe nu verder?
De SP gaat het rapport aankomende maandag in de commissie Maatschappelijke Zaken presenteren, met de vraag of de enquête resultaten meegenomen kunnen worden bij de verdere planvorming voor De Rots.

Rapport ‘De gebruikers van De Rots aan het woord’.

SP houdt enquête onder gebruikers De Rots.

U bent hier