h

SP over vervolgproces coalitievorming: ‘onderzoek nu eerst voortzetting huidige coalitie’

5 april 2018

SP over vervolgproces coalitievorming: ‘onderzoek nu eerst voortzetting huidige coalitie’

In de afgelopen twee weken heeft BALANS als partij met de grootste raadsfractie na de verkiezingen van 21 maart, het initiatief genomen in het proces rondom de coalitievorming. Na twee gespreksrondes is het Balans niet gelukt om voldoende basis te leggen voor een coalitie die inhoudelijk en getalsmatig op draagvlak in de Gemeenteraad kan nemen. De SP heeft daarom vorige week donderdag aan BALANS laten weten dat wat de SP betreft Combinatie95 nu het initiatief neemt. Dinsdagavond leidde dat tot een openbare raadsbijeenkomst, waarin alle partijen de mogelijkheid kregen de verkiezingsuitslag te duiden en hun visie op het vervolgproces naar voren te brengen.

Groot aantal argumenten

Na de eerste gespreksronde op zaterdag 24 maart jl. heeft de SP in een gesprek met bestuurlijke vertegenwoordigers van BALANS om een groot aantal argumenten al laten weten dat zij een politieke samenwerking met BALANS niet ziet zitten.

Lijsttrekkers Eric van den Broek en Dave van de Ven daarover: ‘Allereerst vinden wij de politiekinhoudelijke en programmatische verschillen dermate groot dat deze wat ons betreft onoverbrugbaar zijn, bijvoorbeeld op gebied van de grootschalige infrastructuur (BALANS wil bijvoorbeeld al jaren een geldverslindende en onhaalbare volwaardige Noordelijke ontsluitingsweg en BALANS pleit voor een autotunnel bij de dubbele overweg, waardoor bijvoorbeeld de Baroniestraat een racebaan wordt en omliggende straten overmatig belast gaan worden). Daarnaast heeft BALANS zich schandalig gedragen in de verkiezingscampagne, door over allerlei onderwerpen leugens te verspreiden. Iets wat niet de eerste keer is gebeurd. Dit is sinds 2006 al verschillende keren gebeurd, evenals het voortdurend op de man spelen in de politieke arena. En tenslotte heeft de partij zelf ook al een breekpunt neergelegd over het thema autotunnel, waardoor de partij zich bij voorbaat volledig uit de Markt heeft geprezen.

Via het eerste gesprek en een schriftelijke vastlegging van de in dat gesprek genoemde argumenten, heeft de SP klare wijn naar BALANS geschonken, zodat zij in hun proces verder vooruit konden.

Initiatief Combinatie95

Vervolgens lukte het BALANS in hun vervolgtraject niet om er met de twee partijen die nog met BALANS in het vervolgproces verder wilden (CDA & VVD), voldoende perspectief op een coalitie te realiseren. Voor de SP was dat -samen met huidige coalitiepartijen Combinatie95, D66 en Inbox- reden om voor te stellen dat de tweede grote winnaar van de verkiezingen, Combinatie95, het initiatief nam om te komen tot een coalitie.

In de bijeenkomst van dinsdagavond heeft de SP nogmaals aangegeven wat het vervolg zou moeten zijn in de coalitiebesprekingen. Woordvoerder Eric van den Broek: ‘Wij vinden dat Combinatie95 als de andere grote winnaar van de verkiezingen (241 stemmen winst), nu de kans zou moeten krijgen om een informatieve ronde te organiseren. De huidige coalitie heeft getalsmatig een gelijke basis en is met het totaal aantal stemmers er zelfs licht op vooruit gegaan. Wat ons betreft organiseert Combinatie95 nu een volgende informatieve ronde, waarbij de nadruk ligt op het onderzoeken van een samenwerking van de huidige coalitiepartners Combinatie95, SP, D66 en Inbox.’

Reactie toevoegen

U bent hier