h

Voorstel voor uitbreiding buurtbussennetwerk in Boxtel

25 oktober 2008

Voorstel voor uitbreiding buurtbussennetwerk in Boxtel

De Boxtelse SP-fractie heeft deze week plannen gepresenteerd om het openbaar vervoer in Boxtel te verbeteren. De SP wil daartoe het buurtbussennetwerk in Boxtel uitbreiden en beter laten aansluiten op het regionaal openbaar vervoer.

De SP-fractie vindt dat het openbaar vervoer nog steeds een ondergeschoven kindje is in de totale verkeersdiscussie. Er wordt in de plannen wel regelmatig gesteld dat het openbaar vervoer aandacht zal gaan krijgen, maar de plannen zijn wat ons betreft veel te algemeen, veel te weinig ambitieus en veel te weinig concreet. Feitelijk rijdt er nu al jaren geen regulier openbaar busvervoer door Boxtel en ook een recente actie om buslijn 154 weer in ere te herstellen is op niets uitgelopen.

Fractievoorzitter Eric van den Broek zegt het volgende over het voorstel: 'Wij hebben uw College herhaaldelijk opgeroepen om met concrete ideeën naar het provinciebestuur te stappen, maar op dat gebied zijn er nog geen successen geboekt. Dat is voor ons de reden geweest om zelf met voorstellen te komen die uitgaan van het uitbreiden van het huidige systeem van buurtbussen, waarbij het buurtbussennetwerk beter aansluit op het regulier openbaar vervoer in onze regio.'

De SP vindt dat openbaar vervoer gebruikers al jarenlang tekort worden gedaan en dat er een grote behoefte bestaat aan goed openbaar vervoer.

'Binnen Boxtel bestaat veel behoefte aan een goed netwerk van openbaar vervoer, zo is ons ook gebleken uit de recent door ons georganiseerde buurtenquêtes. Vooral ouderen, schoolgaande jeugd en jongeren en mensen zonder auto, zitten al jarenlang opgescheept met een gebrekkig openbaar vervoernetwerk', zegt Van den Broek.

Wanneer er meer gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer zal dat tevens het autogebruik verminderen en dat is ook beter voor het milieu, zo stelt de SP in de voorstellen. Eric van den Broek licht toe dat de voorstellen vooral ook een positieve invloed op de leefbaarheid in de Boxtelse wijken en buurten zullen opleveren: 'Het belangrijkste argument is misschien nog wel dat een fijnmazig openbaar vervoernetwerk goed is voor de leefbaarheid van de wijken. In het GVVP waarover nog dit jaar zal worden besloten, ligt in de discussie de nadruk veel te veel alleen op het autoverkeer. Wij zullen het GVVP vooral toetsen op de leefbaarheid van wijken en bij die benadering past het integraal betrekken van openbaar vervoer en fiets- en voetgangersverkeer.

Brief aan College B&W betreft buurtbussen.
SP-Voorstel buurtbussen.

SP zet in op westelijke parallelweg op tracé huidige A2.

U bent hier