h

SP-enquête: Breukelen mist supermarkt en heeft veel last van (vracht)verkeer

26 september 2008

SP-enquête: Breukelen mist supermarkt en heeft veel last van (vracht)verkeer

Uit de enquête van de SP in de wijk Breukelen blijkt dat de meerderheid van de bewoners tevreden is over het wonen en leven in de wijk. Zij geven hun wijk een 7,6. Ontevreden zijn bewoners over het ontbreken van een supermarkt, onvoldoende parkeerplaatsen en de verkeersoverlast. Naar aanleiding van de enquête heeft de SP diverse acties ondernomen. Alle bewoners krijgen een folder met daarin de uitkomsten van de enquête.

De enquête is afgenomen in het gebied tussen de Baroniestraat, Molenstraat, Van de Voortweg, Leenhoflaan en de spoorweg. Het gaat om ruim duizend woningen. Er zijn 255 formulieren opgehaald en ingeleverd, dat is een respons van 25%.

Hoge waardering woonplezier
Bewoners zijn in meerderheid met name tevreden over de voorzieningen, veiligheid, openbaar vervoer, onderhoud groen, speelgelegenheid, contact met de buurt en de bereikbaarheid van de persoonlijke zorg. Zij geven hun eigen wijk een 7,6 en de gemeente Boxtel krijgt een 7,3.

Verbeterpunten
Veel bewoners zijn ontevreden over het ontbreken van een supermarkt, over de verkeersoverlast (met name Van Hornstraat en Ridder van Cuijkstraat) en over onvoldoende parkeerplaatsen. Uit bepaalde straten worden specifieke problemen gemeld. Bijvoorbeeld: vandalisme van uitgaansjeugd in Van Merheimstraat, inbraken in Dufourstraat, ongelijke stoepen in de straat Zandvliet, wateroverlast in Strohulzen en overlast van VMBO-leerlingen in Van de Voortweg. Ook hebben bewoners allerlei suggesties gedaan, zoals een pleidooi om het groen in de wijk te behouden, het Havo-veld niet te bebouwen en het Park Molenwijk beter te onderhouden en de functie van het park uit te breiden.

Aanbevelingen
Op grond van de enquête kan gesteld worden dat de leefbaarheid van de wijk vergroot wordt als de volgende zaken gerealiseerd worden:

  • Terugkeer van een supermarkt
  • Doorgaand (vracht)verkeer moet uit de wijk verdwijnen
  • Verkeersremmende maatregelen in Van Hornstraat en Ridder van Cuijkstraat en rode fietsstroken in Van Hornstraat
  • Door op slimme manier straten efficiënter in te delen kunnen er meer parkeerplaatsen komen, zonder dat daarvoor groen of speelgelegenheid hoeft te verdwijnen
  • Er moet iets gedaan worden aan het vandalisme in Van Merheimstraat en de inbraken in Dufourstraat
  • De wateroverlast in Strohulzen en Ridder van Cuijkstraat moet opgelost worden
  • De stoep in de straat Zandvliet moet door de gemeente weer gelijk gemaakt worden
  • De cultuurhistorische functie van Park Molenwijk moet uitgebreid worden
  • Het groen in de wijk dient behouden te blijven, niet bouwen op Havo-veld
  • In gezamenlijk overleg zal bekeken moeten worden hoe de overlast bij het uitgaan van het VMBO-college verminderd kan worden.

Acties SP naar aanleiding van enquête
De SP-fractie in de gemeenteraad heeft naar aanleiding van de enquête een voorstel gedaan om het doorgaande vrachtverkeer uit de wijk te weren en de verkeersveiligheid te verbeteren. Ook is de wateroverlast van Strohulzen en Ridder van Cuijkstraat bij de gemeente aangekaart. Verder is voorgesteld om in het Park Molenwijk een openluchttheater aan te leggen, waar ook de kiosk op de markt een plaatsje kan krijgen. In de Dufourstraat heeft de SP bewoners voorgesteld om verlichtingssensoren in de brandgang aan te brengen, zodat de situatie daar veiliger wordt. Deze SP-acties zijn ook op onze website te bekijken.

Rapport buurtenquête Breukelen.

SP lanceert voorstel voor realisering natuurtheater in Park Molenwijk.
SP vraagt naar aanpak wateroverlast De Strohulzen.
Sp blij met convenant: zandvliet blijft groen.
Bewoners uit Van Hornstraat en Ridder van Cuijkstraat zijn verkeersoverlast zat.

U bent hier